Founders

Late Dr.Jagannath Mishra (Ex.C.M.,Bihar)
(Former Chief Patron)

Late C.D.Sharma
(Founder Former Gen. Secretary)

About Us...

The breakdown of joint families in the country, the arrival of western civilization has increased the problems of the Senior citizens. In the last stage of life where they need to be relaxed and comfortable there is a lot of difficulties for them. Food, clothing and housing, injury on honor, snatching of pension, not taking care of them, forcing them to live in old age homes, evicting them from their property in old age there are many troubles including. Keeping in mind these circumstances with the objective of protecting- protecting and upholding their dignity, this Association was established in Aryabhatta’s city of Khagaul (Patna, Bihar) on 31.10.1999 by Padamsree Dr.C.P. Thakur (Former Union Minister), Mr. Bhagwat Prasad (Former DIG), Mr. Raghunath Singh, Mr. Chandrika Yadav, Mr. Bharat Singh, Mr. Kameshwar Sharma, Mr. Kapildev Sharma, Mr. Janardan Prasad Sinha Pujari, Mr. Visheshwar Sharma, late Brajkishore Singh (former Deputy Collector), Late C.D. Sharma, late Krishnamurari Sharma and late K.K. Lal. Who are working for protect of rights of the millions elders of the country. The National Senior Citizens Association is a completely non-political social Association that is working for Defense of the senior citizens benefit in the country. This Association is related to the I.T.U.C.(International Trade Unions  confederation) and C.F.T.U.I.(Confederation of Free Trade Unions of India) and is recognized by the government whose registration number is 440 / 2000-2001. In this Association in addition to people associated with organizations of various political parties, volunteers, social, saintly saints, retired judges, police officers, government officials and employees, professors, doctors, teachers, farmers and lawyers are joining it and serving senior citizens. A part from the Central Committee of the Association, state level committees are functioning in 24 states. The registered office of the Association is in Khagaul Patna, Central Office New Delhi and Special Office in Sasaram (Bihar).

हमारे बारे में

देश में संयुक्त परिवारों के टूटने,पशिचमी सभ्यता के आगमन से वरीय नागरिको की परेशानिया बढ़ गई है।जीवन के अंतिम पड़ाव में जहा उन्हें सुकून एवं आराम की जरूरत है वहा लगातार उनके लिए कई तरह की कठिनाइयां बढ़ती ही जा रही है।इसमे भोजन, वस्त्र एवं आवास में त्रुटि, सम्मान पर चोट, पेंशन छीन लेना, उनका ख्याल नही रखना,उन्हें बृद्धाश्रम में रहने को मजबूर करना,बुढ़ापे में उन्हें उनके सम्पति से बेदखल करना सहित कई परेशानिया शामिल है।इन्ही परिस्थितियों को ध्यान में रखकर बुजुर्ग हितों की रक्षा, सुरक्षा एवं उनके मान- सम्मान को कायम रखने के उद्देश्य से दिनांक 31.10.1999 को आर्यभट्ट की नगरी खगौल (पटना,बिहार) में इस संगठन की स्थापना पदम् श्री डा.सी.पी.ठाकुर (पूर्व केंद्रीय मंत्री), श्री भगवत प्रसाद (पूर्व डी.आई.जी.), श्री रघुनाथ सिंह, श्री चन्द्रिका यादव, श्री भरत सिंह, श्री कामेश्वर शर्मा, श्री कपिलदेव शर्मा, श्री जनार्दन प्रसाद सिन्हा पुजारी, श्री विशेश्वर शर्मा, स्व.ब्रजकिशोर सिंह (पूर्व उपसमाहर्ता) स्व.सी.डी.शर्मा, स्व.कृष्णमुरारी शर्मा एवं स्व.के.डी लाल के द्वारा किया गया है जो देश के करोड़ो बुजुर्गो के मान-सम्मान एवं उनके अधिकारों की रक्षा हेतु कार्य कर रहा है।नेशनल सीनियर सिटीजन ऐसोसिएशन एक पूर्णतः गैर राजनैतिक समाजसेवी संगठन है।जो देश में वरिष्ठ नागरिकों की हितो की रक्षा के लिए काम करता है। यह संघ अंतराष्ट्रीय ट्रेड यूनियन I.T.U.C. (International Trade Unions Confederation) तथा C.F.T.U.I. (Confederation of Free Trade Unions of India) से सम्बन्धता एवं सरकार से मान्यता प्राप्त है जिसका पंजीयन संख्या 440/2000-2001 है। इस संगठन में बिभिन्न राजनैतिक दलों, स्वयंसेवी, सामाजिक,साधु संतों के संगठनों से जुड़े लोगो के अलावे सेवानिवृत जज, पुलिशअधिकारी, सरकारीअधिकारी एवं कर्मचारी, प्रोफेसर, डॉक्टर, शिक्षक, किसान एवं वकील इससे जुड़कर वरिष्ठ नागरिको की सेवा कर रहे है। संघ के केंद्रीय कमिटी के अलावे 24 राज्यो में राज्य स्तरीय कमिटियां कार्यरत है।संघ का पंजीकृत कार्यालय खागौल पटना,केंद्रीय कार्यालय नई दिल्ली तथा विशेष कार्यालय सासाराम (बिहार) में है।

Founders

•  Dr.C.P.Thakur